Τηλεφωνικές παραγγελίες +30 28311 81456
Ξηρά ή υγρή τροφή σκύλου

O Απόλυτος Οδηγός για Την Ξηρά και την Υγρή Τροφή Σκύλου

Η σωστή επιλογή ανάμεσα στην ξηρά ή υγρή τροφή για τον σκύλο σας είναι καθοριστική για την υγεία, την ευεξία και τη θωράκιση του οργανισμού του. Θέλετε ο σκύλος σας να είναι χαρούμενος, υγιής και ενεργητικός, και για όλα αυτά υπεύθυνη είναι σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα της τροφής που καταναλώνει. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τη διαφορά μεταξύ υγρής και ξηράς τροφής, ποια είναι τα πλεονεκτήματα κάθε διατροφικής επιλογής και ποια τροφή είναι καταλληλότερη ανάλογα με ράτσα του τετράποδου φίλου σας.

Ξηρά τροφή και υγρή τροφή σκύλων: ποιες είναι οι διαφορές τους

Η κατανόηση των βασικών διαφορών μεταξύ των ξηρών και υγρών τροφών θα σας βοηθήσει να πάρετε την καλύτερη απόφαση με βάση τις μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις του σκύλου σας. 

Περιεκτικότητα σε υγρασία

Η ξηρά τροφή για σκύλους περιέχει μόνο 10-12% υγρασία, καθώς το νερό αφαιρείται κατά την επεξεργασία. Αντίθετα, η υγρή τροφή περιέχει σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 70-80%, χάρη στη μικρότερη επεξεργασία που έχει υποστεί η τροφή. Ασφαλώς, η διαφορά στην περιεκτικότητα της υγρασίας επηρεάζει και τη διάρκεια ζωής της τροφής, με την ξηρά τροφή να διαρκεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διατροφική σύνθεση

Σε γενικές γραμμές, η ξηρά τροφή είναι πιο πυκνή σε θρεπτικά συστατικά από την υγρή τροφή, καθώς τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται συγκεντρωμένα στο μικρότερο μέγεθος της κροκέτας. Επίσης συχνά, οι ξηρές τροφές περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων. Από την άλλη, επειδή η υγρή τροφή περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία διαθέτει και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά ανά μερίδα. 

Υφή και γευστικότητα

Η ξηρά τροφή σκύλου έχει συνήθως τη μορφή μικρών, τραγανών κροκετών, οι οποίες ποικίλλουν σε μέγεθος, σχήμα, γεύση και άρωμα. Η υγρή τροφή, αντίθετα, έχει μαλακή υφή, παρόμοια με πατέ ή στιφάδο, που διευκολύνει τόσο τη μάσηση όσο και την πέψη. Συχνά, η υγρή τροφή είναι πιο ελκυστική επιλογή χάρη στο πλούσιο άρωμα και τη λαχταριστή γεύση της, με πολλά κατοικίδια να προτιμούν αποκλειστικά υγρές τροφές για τη σίτισή τους.

Ευκολία συντήρησης

Χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, η ξηρά τροφή μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και όταν η συσκευασία ανοιχτεί, αρκεί να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος. Παράλληλα, η ξηρά τροφή απαιτεί λιγότερο καθάρισμα, άρα μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου. Από την άλλη, η υγρή τροφή διατίθεται συνήθως σε κονσέρβες ή σακουλάκια μίας δόσης, που απαιτούν την ψύξη μετά το άνοιγμα, την κατανάλωση μέσα σε λίγες ημέρες από το άνοιγμα της συσκευασίας (συνήθως 2-3 ημέρες), αλλά και περισσότερο καθάρισμα, τόσο στα μπολ όσο και στο τρίχωμα του σκύλου, εξαιτίας της υφής της.

Γιατί να επιλέξετε ξηρά τροφή – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών

Η ξηρά τροφή προσφέρει μεγάλη συγκέντρωση σε θρεπτικά συσταστικά, με αποτέλεσμα η μεταβολική ενέργεια αυτής της κατηγορίας τροφών να είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στις υγρές. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι 100 γραμμάρια ξηρής τροφής για σκύλους περιέχουν σχεδόν 400 θερμίδες, όταν η ίδια ποσότητα υγρής τροφής αντιστοιχεί μόνο σε 100 θερμίδες. Συνεπώς, η διαφορά είναι σημαντική. Άρα, αν προσφέρετε στον σκύλο σας αποκλειστικά ξηρή τροφή, τότε για την πλήρη κάλυψη των καθημερινών ενεργειακών αναγκών του θα πρέπει να τον ταΐζετε περίπου 3 με 4 φορές λιγότερο από ό,τι εάν τον ταΐζατε μόνο με υγρή τροφή.

Αμέτρητες επιλογές

Η ξηρά τροφή προσφέρει αμέτρητες επιλογές ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου. Για παράδειγμα, η ξηρά τροφή μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες στειρωμένων σκύλων μετά από την επέμβαση, σε σκυλιά με τριχόπτωση για υγιές τρίχωμα, σε σκυλιά με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. 

Άοσμη

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της ξηράς τροφής είναι ότι δεν έχει έντονη μυρωδιά. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τη δυνατότητα να την αφήνετε στο μπολ όλη μέρα χωρίς να μυρίζει άσχημα ο χώρος.  Έτσι, ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να απολαμβάνει το φαγητό του όποτε το επιθυμεί.

Προσιτή τιμή

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι η προσιτή τιμή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εταιρείες με εξαιρετικής ποιότητας ξηρά τροφή, που καλύπτει τις απαιτητικές ανάγκες των φίλων σας σε πολύ οικονομικές τιμές.

Γιατί να επιλέξετε υγρή τροφή – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Ποιότητα κρέατος

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της υγρής τροφής σε κονσέρβα είναι ότι περιέχει φρέσκα ή κατεψυγμένα κομμάτια κρέατος (μοσχαριού, κοτόπουλου, γαλοπούλας), ή ψαριού (τόνου, πέστροφας, σολομού) παντρεμένα με λαχταριστά λαχανικά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν τις υγρές τροφές σε κονσέρβα.

Πλούσια γεύση 

Οι υγρές τροφές σκύλων έχουν πλούσιο άρωμα και εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα, γεγονός που επηρεάζει την αίσθηση γεύσης και του πιο απαιτητικού κατοικιδίου. Αν σκύλος σας είναι επιλεκτικός με το φαγητό, το σίγουρο είναι ότι η τροφή σε κονσέρβα σίγουρα θα τον εντυπωσιάσει!

Κλινικές κονσέρβες 

Οι κλινικές κονσέρβες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία διατροφικών επιλογών για σκύλους που χρειάζονται τόνωση του ανοσοποιητικού, ειδική δίαιτα μετά από επέμβαση, ή που αντιμετωπίζουν δερματολογικά προβλήματα, δυσανεξίες, κινητικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες ασθένειες.

Οπότε τι να προτιμήσω; Υγρή ή ξηρά τροφή σκύλου; 

Η επιλογή μεταξύ ξηράς και υγρής τροφής εξαρτάται τελικά από τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του αγαπημένου τετράποδου φίλου σας. Ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι εξής:

Θρεπτικές ανάγκες

Λάβετε υπόψη την ηλικία του σκύλου σας, τη ράτσα, το επίπεδο δραστηριότητας και ενδεχόμενες ανησυχίες για την υγεία του κατά την επιλογή της διατροφής του. Οι ξηρές τροφές τείνουν να είναι πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ οι υγρές τροφές μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά ανά μερίδα.

Περιεκτικότητα σε υγρασία

Εάν ο σκύλος σας δεν πίνει πολύ νερό από μόνος του, η υγρή τροφή μπορεί να διασφαλίσει ότι παραμένει ενυδατωμένος χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία.

Οδοντική υγιεινή

Χάρη στην τραγανή υφή της, η μάσηση της ξηράς τροφής συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των δοντιών μειώνοντας τη δημιουργία πλάκας και πέτρας.

Ευκολία και εξοικονόμηση χρημάτων

Η ξηρή τροφή είναι πιο βολική για την αποθήκευση και τη σίτιση, καθώς δεν απαιτεί ψύξη και μπορεί να μείνει έξω για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς να χαλάσει. Παράλληλα, είναι πιο οικονομική επιλογή.

Ποιος τύπος τροφής είναι καλύτερος ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου σας

Μικρόσωμες ράτσες (π.χ. Chihuahuas, Yorkshire Terriers)

Οι μικρόσωμοι σκύλοι διαθέτουν ταχύτερες μεταβολικές διεργασίες και συχνά επωφελούνται από την υψηλή θερμιδική πυκνότητα των ξηρών τροφών. Επίσης, το μικρό σχήμα των κροκετών τις καθιστά πιο διαχειρίσιμες για μικρά σαγόνια, ενώ βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών τους.

Μεγαλόσωμες ράτσες (π.χ. Labrador Retrievers, Γερμανικοί Ποιμενικοί)

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι απαιτούν μια διατροφή που να υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων και τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες τους. Οι ξηρές τροφές είναι πιο πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας τις απαραίτητες θερμίδες χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες τροφής. 

Σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. Greyhounds, Beagles)

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι συχνά επωφελούνται από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία των υγρών τροφών, που τους βοηθά στη βαθύτερη ενυδάτωση και την καλύτερη λειτουργία των νεφρών τους. Η υγρή τροφή είναι επίσης ευκολότερη στη μάσηση και την πέψη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για ηλικιωμένους σκύλους με οδοντικά προβλήματα ή μειωμένη όρεξη. 

Κουτάβια (π.χ. Golden Retriever, Bulldogs)

Τα κουτάβια χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους. Η τροφή σε κονσέρβα είναι πιο μαλακή στη μάσηση και πιο εύπεπτη, εξασφαλίζοντας ότι τα κουτάβια λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τους πρώτους διαμορφωτικούς μήνες της ζωής τους. Ωστόσο, η παράλληλη σίτιση με ξηρή τροφή σίγουρα θα βοηθήσει στην υγεία των δοντιών τους καθώς αναπτύσσονται τα δόντια τους.

Έχετε ακόμα απορίες για τη διατροφή του αγαπημένου σας τετράποδου;

Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Καλέστε μας στο 2831181456 ή στείλτε μας μήνυμα στο info@petzone.gr